Ameliyat Sonrası Derinin Sarkmaması İçin Ne Yapmak Gerekir
Obezite ameliyatlarından sonra fazla miktarda kilo verilmesine bağlı olarak deride sarkmalar ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Ameliyat sonrası düzenli spor yapılması, kas kitlesinin arttırılması deri sarkmalarını azaltabilse de, tamamen önlemek mümkün değildir.
Deri Sarkmasının Zararı Var mı?
Deri sarkması çoğunlukla kişide estetik olarak rahatsızlık verici bir görünüm yapar. Bunun yanında özellikle karın bölgesi, bacak ve meme altında sarkmaya bağlı olarak deride kızarıklık, akıntı gibi durumlar, ilerleyen dönemlerde ise mantar veya bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilir.
Deri Sarkması İçin Ameliyat Şart mıdır?
Hayır. Genel olarak bakıldığında çoğu hastada ameliyata gerek duyulmamaktadır. Bu tamamen kişinin beklentisi, sarkan deri miktarı ve yeri, deride oluşan bozukluklar gibi faktörlere bağlıdır. Fakat oluşmuş olan deri sarkmalarını ameliyatsız olarak etkin bir şekilde tedavi etmek mümkün değildir.
Obezite Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra Deri Sarkması Sebebiyle Ameliyat Olunabilir?
Bununla ilgili kesin bir kural yoktur. Ancak kilo verme süresi tamamlanmadan aceleci bir şekilde ameliyat olunursa deri sarkmasının tekrarlaması kaçınılmazdır. Bu nedenle obezite ameliyatından sonraki ilk bir yıl deri sarkması sebebiyle ameliyat önerilmemekte, mümkünse 18 ay sonrasına kadar bu ameliyatların ertelenmesi tavsiye edilmektedir.
Bu Ameliyatlardan Sonra Ameliyat İzi Kalır mı?
Hem evet, hem hayır.
Evet - Ne kadar estetik dikiş yapılırsa yapılsın bu ameliyatlardan sonra ameliyat izi kalmaktadır. Bunun en büyük sebebi, sarkmaya neden olan fazla derinin ameliyatta çıkarılması sonrasında, bu bölgenin iki yanındaki farklı renk ve kalınlıktaki derilerin birbirine dikilmesi gerekliliğidir.
Hayır - Bu ameliyatlar vücudun görünmeyecek yerlerinden yapılır. Örneğin karın derisi germe ameliyatı kasık bölgelerinden yapılır. Ortaya çıkan ameliyat izi iç çamaşırın altında kalacağı için dışarından görünen bir iz olmayacaktır. Aynı şekilde kol ve bacak için yapılan deri sarkma ameliyatları da kol ve bacağın iç kısmından yapılır ve böylece görünen izin en az seviyede olması hedeflenir.